her.Foto: Martin Kunzendorf

Grusgraven har haft besøg af journalist Lene Olsen fra ERHVERV Sjælland. Det kom der en meget præcis artikel ud af:

Artikel: “De trives med grus i maskineriet” 

Gert Pedersen og Christian Kalle – far og søn – overtog sidste år Stenlille Grusgrav. Et nyt arbejdsområde, som de har kastet sig over med stor iver.

Gert Pedersen er tømrermester og har været indehaver af firmaet Ingvarsen Ringsted.

Christian Kalle er maskinmester og har som sådan sejlet på verdenshavene.

De to – far og søn – har altså ikke haft jobs, der umiddelbart pegede i retning af grusgravning. Men sådan er det alligevel gået, og der er egentlig meget god fornuft i  det, siger Gert Pedersen.

– Der er jo meget maskineri, der skal holdes i gang. Det er Christians styrke. Og sammen med min erfaring som selvstændig udgør vi en god kombination.

Nok til 40 år

Far og søn overtog sammen Stenlille Grusgrav efteråret 2018. Gert Pedersen er fyldt 66 og arbejder på deltid, mens Christian Kalle har tjansen som daglig leder. På den lange bane er det meningen, at grusgraven skal være Christian Kalles, så længe han har lyst.

– Hvis vi graver, som vi gør nu, bør der være grus nok til de næste 40 år, siger Gert Pedersen.

Hvad de ikke vidste om grusgravning, har de hurtigt fået sat sig ind i, og grusgravens tidligere ejer er også behjælpelig med råd og vejledning, hvilket der bliver sat stor pris på.

– Grus er jo ikke bare grus, og sten er ikke bare sten. Der er stor forskel på, hvad en brolægger og en murer har brug for, siger Gert Pedersen.

Dejlig arbejdsplads

Stenlille Grusgrav har eksisteret i ca. 40 år. Der er 25 hektar til rådighed, hvoraf der er grus på halvdelen. På det allerede udgravede område har en fin lille sø fået bolig.

– Det er faktisk en dejlig arbejdsplads. Natur, masser af luft, røde kinder, og da vi kun er os to, så kan vi styre det, lige som det passer os. Det giver en dejlig frihed, siger Gert Pedersen.

Grusgraven er åben mandag-torsdag kl. 6.30-15.00 og fredag kl. 6.30-14.00. Og indimellem om lørdagen for at imødekomme private, der pga arbejde ikke kan nå det på hverdage. Næste lørdagsåbent er 8. juni kl. 9-12.

– Sidst vi havde åbent en lørdag, læssede vi 30 trailere på tre timer, siger Gert Pedersen.

Genbrugs-tanken

I grusgraven kan man købe sand (harpet og uharpet). vasket 0/4 grus (til sandkasser, ridebaner og fuger) og ko-sand (til stalde).

Grus fås i 0/8 – til betongrus, afrettergrus – lergrus i 0/8 og stabilgrus i 0-32. Ærtesten, nøddesten og singels er også på lager, ligesom muldjord og støbemix er det. Hvis du vil vide mere om de materialer vi udbyder, kan du læse mere her.

Christian Kalle er især glad for genbrugstankerne på pladsen:

– Vi graver jo jomfruelige materialer op. Og der er ikke uanede mængder råstof i vores undergrund. Mange grusgrave i landet er udtømte. Derfor er det med genanvende. Vi modtager restproduktioner og knuser såvel beton som tegl for at sælge det igen som genbrugs-stabil. Og det er f.eks. en glimrende belægning, siger Christian Kalle.

På en tør sommerdag er en grusgrav en støvet arbejdsplads, men det har Stenlille Grusgrav nu også fundet et modsvar til:

Grusgraven har indgået et samarbejde med Nordisk Aluminat og forhandler nu det svanemærkede produkt “Ice & Dust Away“. Det binder via bl.a. calcium og magnesium vandet fra luften og lægger en kraftig dæmper på støvskyer fra grusveje. Det samme middel kan også bruges i stedet for salt på glatte veje.

Artikel af Lene Olsen bragt i ERHVERV Sjælland den 29. maj 2019