Kråsegrus er relevant for dig, der holder fjerkræ. Hvis du har høns, ænder, gæs eller fasaner, så er kråsegrus med til at styrke deres daglige aktivitet og sundhed. Du har derfor brug for kråsegrus både hvis du har en lille privat hønsegård, og hvis du erhvervsmæssigt driver større ande- eller fasanopdræt til jægere. Læs med her og bliv klogere på hvad kråsegrus er, og hvorfor dine fjerkræ elsker det.

 

Derfor skal du “fodre” dine fjerkræ med sten

 

Høns, ænder, gæs og fasaner har som alle andre fjerkræ ikke tænder. De spiser dog glædeligt korn, majs og andre hårde sorter. For at kompensere for de manglende tænder er de udstyret med en krås. 

 

Kråsen, fjerkræets tænder

Forestil dig møllesten der kværner korn til mel. På samme måde er kråsen en kraftig muskelmave, der via sammentrækninger maler fjerkræets mad i stykker. For at kråsen kan fungere optimalt, fyldes den op med såkaldt kråse-materiale, som består af små sten. De sten kværner det hårde foder, når det når ned i kråsen. På den måde kan fjerkræet nemmere kan optage maden. 

 

Hvad er 0-8 kråsegrus?

Fjerkræ har brug for kråsesten eller kråse-materiale. Hos Stenlille Grusgrav kalder vi det for kråsegrus. 

0-8 mm kråsegrus er en grustype, der er særligt egnet som kråse-materiale til fjerkræ. Kråsegruset er harpet – altså siet gennem en 8 mm sigte, så stenene maksimalt er 8 mm i diameter. Vores kråsegrus er uden ler. Det betyder, at det også har en fantastisk evne til at dræne vand.

Kråsegrus fra Stenlille Grusgrav har en grå-violet farve og en lidt grov struktur – lige hvad fjerkræ elsker.

 

 

4 grunde til hvorfor du skal bruge kråsegrus i hønsegården 

 

1. EN KILDE TIL MINERALER Kråsegrus er ikke kun en erstatning for fjerkræets manglende tænder. Det er også kilden til størstedelen af de mineraler, som fuglene har brug for.

2. KAN ØGE ÆGPRODUKTIONEN Kråsegrus er ikke livsnødvendigt for fjerkræ holdt i fangenskab, men det kan med stor sandsynlighed fremme ægproduktionen hos dine høns eller fasaner, fordi de får en bedre trivsel. 

3. BEDRE FORDØJELSE Fjerkræ, der spiser andet end æglægningspiller såsom korn, majs, græs og grøntsagsrester, får en bedre fordøjelse med kråsegrus. Æglægningspiller opløses i vand, og det er blandt andet derfor, at industrihøns ikke tilbydes kråse- materiale, selvom det er en naturlig del af deres biologi. Men for fjerkræ, der fodres varieret, er det en vigtig del af deres fordøjelse og daglige aktivitet at skrabe efter kråsegrus.

4. HURTIGERE VÆKST Studier indikerer, at ungfugle med adgang til kråsegrus har en hurtigere vækst. Daggamle fasaner er fundet med kråsegrus i kråsen, og det er altså en vigtig del af det unge fjerkræs vækst, at de har adgang til kråse-materiale.

 

 

Brug 0-8 kråsegrus i hønsegården

Kråsegrus er ideelt at bruge i bunden af hønsegården. På den måde opnår du at:

– hønsegården nemmere holdes tør

– dine fjerkræ har fri adgang til kråsegrus når det passer dem

– din have og blomsterbede ikke tages i brug som støvbad for dine høns (se blog indlæggets coverbillede). Dine fjerkræ elsker nemlig at støvbade i tørt grus. Det virker afkølende på varme dage og har en forebyggende effekt ift. at fjerne skæl og parasitter fra deres fjerdragt.

Du kan også benytte kråsegrus som strøelse i hønsehuset. Så er det nemt at rengøre. Brug eksempelvis en ske til kattebakker for nemt at fjerne afføring fra hønsehuset, så gruset siver igennem skeen, og du undgår at spilde unødig strøelse på rengøring af hønsehuset. HUSK at redekasserne stadig skal indeholde hø, halm eller spåner for fjerkræets velbefindende. 

Hvis du er blevet mere nysgerrig på kråsesten til fugle så læs DANSK FUGLEHOLD NR. 7 / 2011: Skal vore fugle have kråsesten? (1 og 2) 

 

 

Vi kan levere både store og små mængder

Vi leverer grus direkte til din dør uanset om du er privat eller erhvervskunde. Læs også om vores mulighed for hent selv grus i Stenlille Grusgrav hvis du er privatkunde med adgang til trailer.  Vi holder af og til lørdagsåbent.  

 

 

 

 

Unikke hønsehuse fra Hønsehus eksperten

Hvis du også står og mangler et nyt hønsehus, så kan vi anbefale at tjekke udvalget hos Hønsehus eksperten.  De laver unikke hønsehuse med en virkelig flot finish, der passer naturligt ind i de fleste haver. De har et fast udvalg af hønsehuse men imødekommer også specielle ønsker – også er de virkelig hjælpsomme og lydhøre for alle kunders ønsker og behov. God fornøjelse.  

 

 

Hønsehuse