Kosand fra Stenlille Grusgrav er et godt liggeunderlag i køers sengebåse, hvor det skaber en god komfort for køerne og kan være med til at fremme deres ydeevne. Det er også med til at reducere hudafskrabninger og slid på gårdens udmugningsanlæg og kan derfor være en rigtig god investering.

”Mine køer vil gerne ligge i det, for det bliver ikke hårdt men former sig fint efter de tunge kroppe. Det virker til at have nogle af de helt rigtige egenskaber,” siger Martin Jonsson, der driver Skovbakkegaard ved Regstrup syd for Holbæk. Køerne på Skovbakkegaard har nu ligget på kosand fra Stenlille Grusgrav i et par uger.

Økologiske køer med store sengebåde

Martin Jonsson driver Skovbakkegaard økologisk og har en besætning på 270 malkekøer, som alle er rotationskrydsninger mellem racerne RDM, Sortbroget Holstein og den franske malkerace Montebéliard.

Om sommeren går de ude på markerne halvdelen af døgnet, og den anden halvdel opholder de sig i deres båse. ”Kvaliteten af det sand, køerne ligger på, betyder rigtig meget for deres sundhed. Sandets kornstørrelse må ikke være for stor, ligesom det skal være helt fri for skarpe småsten, der ville slide på både køer og materiel,” forklarer Martin Jonsson.

Køer elsker også en god seng

I Stenlille Grusgrav har vi udviklet vores kosand, så det lever op til de krav om kvalitet og kokomfort, som mange landmænd efterspørger. Undersøgelser viser, at der er flere fordele ved at bruge sand i køers sengebåse, og at det blandt andet kan give færre skader på yver og færre problemer med køernes ben og klove. 

Kosand er skridsikkert at gå på men vigtigst af alt, så elsker kreaturer at ligge på lækkert sand, der former sig efter dyrets krop uden at det pakker sig og bliver hårdt.

Hvad er kosand?

Det er ikke alle typer sand, der er anvendelige i kreaturernes sengebåse. Sandets kornkurve skal være helt korrekt, for ellers risikerer landmanden, at sandet gør skade på både køer og gylleanlæg. 

Kosand fra Stenlille Grusgrav er vasket grus 0-2 helt uden ler og skarpe småsten. En kornstørrelse på 0-2 mm svarer til den anbefalede kornstørrelse til sengebåse og giver et behageligt leje for køerne at ligge på, samtidig med at landmanden undgår, at sandet pakker sig under køerne. Det bliver hverken hårdt at ligge på eller besværligt for dem at vende og rejse sig i.

Derfor skal du vælge kosand til dine køer

1. HØJERE DYREVELFÆRD Kornstørrelsen på kosand sikrer et behageligt leje, som køerne elsker at ligge på. Det giver god komfort og dermed en højere velfærd hos dine køer. 

2. FÆRRE SKADER Med kosand som liggeunderlag mindsker du hudafskrabninger og skader på yver, ben og klove hos dine køer. Det kan gøre dyrelægeregningen mindre.

3. FÆRRE BAKTERIER Kosand er et vasket materiale med gode egenskaber, men det må ikke være for vådt og fugtigt, når det kommer ind til køerne. Hos Stenlille Grusgrav forarbejder vi større bunker kosand i tørre perioder, så det ikke er relativt tørt, når landmændene får det ind til deres køer.

 

Vi kan levere kosand med regelmæssige intervaller

Vi leverer kosand direkte til din dør uanset om du er privat eller erhvervskunde. Hvis du ikke har mulighed for at genanvende dit kosand eller mulighed for at opbevare sandet rent og tørt, tilbyder vi at levere kosand med regelmæssige intervaller direkte til stalden.  

Kosand fra Stenlille Grusgrav, centralt på Vestsjælland

Har du specifikke ønsker til sammensætningen af det perfekte kosand til din stald, så tøv ikke med at kontakte Christian Kalle på 28 68 63 30, sammen finder vi den perfekte løsning til dig og dine køer. 

Martin Jonssons køer leverer mælk til Øllingegaard Mejeri, hvilket du kan læse mere om her

Læs hele rapporten ”Sand i sengebåse” fra Dansk Landbrugsrådgivning her.